27.12.2015

İftar yemeği müzikleri

İftar yemeklerinde arka planda bir tasavvuf müziği çalınması neredeyse bir gelenek haline gelmiştir. Bu tür müzikleri müzik marketlerden satın alabileceğiniz gibi internetten de dinleyebilirsiniz. Bizim bu sayfayı yapmaktaki amacımız iftar yemeği müziği arayanlara bir kolaylık sağlamaktır. Güle güle dinleyiniz. Ancak bizim tercihimiz ve naçizane tavsiyemiz eğer kurumsal bir iftar yemeği veriyorsanız müziği profosyonelce yapan bir sanatçı grubu ile anlaşmanız ve onlara canlı müzik yaptırmanızdır, böylece hem iftar yemeği müzikleri geleneği devam etmiş olur, hem de sanatçılar para kazanarak sanatlarını devam ettirme imkanı bulabilirler. Sanatçıyı yaşatalım ki sanat ve gelenek devam etsin, yoksa geleneksel sanatlarımız ölür, gelecek kuşaklara aktaramayız.

26.12.2015

Güveçte fener balığı tarifi

Fener balığı görmüş göreceğiniz en çirkin balıklardan biridir desek abartmış olmayız. Çok fazla bilinen ve tüketilen bir balık olmamakla birlikte eğer güveçte yaparsanız çok lezzetli bir balık yemiş olursunuz. Fener balığı'nın büyük bir kısmı yenmez, balığı aldığınız balıkçıya ayıklatmanızda fayda vardır, zira bilmeyen bir kişinin ayıklayabilmesi pek mümkün değil. Güveçte balık yapacağımı zaman mutlaka güvecin içine tereyağı süreriz biz, bu yemeğe ekstradan bir lezzet katar.

 Ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış Fener balığını güvece yerleştirin, üzerine bir baş soğanı doğrayın, bir kaç diş sarımsak atın, yeşil veya kırmızı biber doğrayın, biraz karabiber ve tuzunu da koyduktan sonra üzerine bir miktar zeytinyağı dökün ve fırına atın. Bir süre sonra nefis fener balığı afiyetle yenmeğe hazırdır.

Afiyet olsun.

23.12.2015

Sadaka taşı

 Eski zamanlarda, yapılan yardımların şimdiki gibi televizyon kameraları, gazeteciler ve de yapılan yardımı başkalarına gösterebilecek her türlü araç çağırılarak yapılmanın çok çok ayıp sayıldığı, sağ elin verdiğini sol el görmemeli asaletinin geçerli olduğu dönemlerde çok zarif bir adetimiz varmış, bu adete Sadaka Taşı denirmiş. Amaç, veren de bilinmesin, alan da bilinmesin, yani ne veren mağrur olsun ne de alan mağdur. Ne yüce bir duygu ve de düşünce. Günümüzde ne yazık ki bir yardım yapan bunu yedi düvele duyurmak için elinden geleni yapıyor. Bu gelenek daha çok İstanbul'da yaygınmış ama Anadolu'nun da bazı yörelerinde varmış, bunlardan bir tanesini biz Çankırı'da gördük. Çankırı'da bulunan Çivitçioğlu Medresesi'nin giriş kapısının yanında bir sadaka taşı var. Günümüzde hâlâ eskiden olduğu gibi sadaka taşı işlei görmüyor ama olduğu gibi de yerinde duruyor. Çivitçioğlu Medresesinin kapısının hemen yanında kubbeli küçük bir pencere var, bu pencere açılınca sadaka taşı görünüyor. İstanbul'daki sadaka taşları insan boyundan biraz uzunca bir sütun taş şeklinde olurmuş ama Çankırı'daki sadaka taşı ise pencerenin iç tarafında bulunan taştaki bir oyuk. Sadaka vermek isteyen kişi kimse görmeden parayı oraya bırakır, ihtiyacı olan kişi de pencereyi açıp elini uzatarak ihtiyacı olan parayı oradan alırmış.

Çankırı Çivitçioğlu medresesi
Çivitçioğlu medresesi
Sadaka Taşının dış penceresi
Sadaka taşının dış (pencere) görünümü
Sadaka taşı içerden görünüm
Sadaka taşı içerden görünüm

20.12.2015

Amasra salatası

Amasra salatası bildiğiniz salata, ama gerek içinde kullanılan malzeme gerekse kullanılan malzemenin tabak içindeki yerleşimi itibariyle son derece özel ve son derece lezzetli bir salata çeşidi. İçinde maydonozdan turşuya, lahanadan dereotuna kadar o kadar çok şey var ki buraya yazmaya kalksam sabaha kadar yazmam gerekir. Amasra'da yediğimiz Amasra Salatasını Amasra Sofrasında yedik, Amasra'da salatayı en iyi yapan yer neresidir bilmiyoruz ama bize orada yemek kısmet oldu. Güzeldi.


Amasra Salatası

13.12.2015

İftar yemeği konuşma metni

İftar yemeği davetlerinde daveti veren kurum ya da kişinin en çok zorlandığı konuların başında iftar yemeği konuşma metni hazırlamak gelir. Her şeyden önce, davete katılan kişiler arasında üst düzey bir kurumun yöneticisi varsa ilk önce onun isminin telaffuz edilmesi ve daha sonra diğer önemli şahısların önem sırasına göre isimlerinin zikredilmesi gerekir. Bu kişilerin isimlerinin zikredilmesinden sonra öncelikle bu davete icabet ettikleri için teşekkür edilir ve günün anlam ve önemine binaen kısa bir konuşma yapılır. Konuşmada en çok dikkat edilmesi gereken nokta (bize göre) konuşmanın kısa tutulması gerektiğidir, zira insanlar zaten uzun saatleren beri aç durdukları için sizin söylediklerinizin bir kulaklarından girip bir kulaklarından çıkması olasılığını unutmamak gerekir.
 Aşağıda örnek olması açısından bazı kurumlarda yapılmış iftar yemeği konuşma metinlerinin linkini veriyoruz, bu metinleri okuyarak nasıl bir metin hazırlayabileceğinize karar verebilirsiniz.

MUSİAD Eskişehir iftar yemeği
Kahramanmaraş barosu iftar yemeği
Karlsruhe Başkonsolosluğu iftar yemeği
Eskişehir İl Müftülüğü, Diyanet İftar sofrası
Gebze kent konseyi iftar yemeği

12.12.2015

Alo iftar hattı

 Esenler belediyesi örnek bir uygulama başlatarak evinde iftar yemeği pişiremeyen insanların evlerine her akşam dört çeşit sıcak yemek gönderiyor. Bu uygulama için ise 444 09 39 numaralı bir alo iftar hattı oluşturmuşlar. Bu düşünceli davranışlarından dolayı Esenler Belediyesini kutluyor ve tüm belediyelere örnek teşkil etmesini diliyoruz. Alo iftar hattı ile ilgili daha fazla bilgi için Esenler Belediyesi'nin http://www.esenler.bel.tr/tr/icerik/283/3165/alo-iftar.aspx sayfasını ziyaret edebilirsiniz.